Verwachte evolutie van de vastgoedmarktprijzen in 2023
Om de vastgoedmarkt van dit jaar volledig te begrijpen, moet je terugkijken naar het afgelopen jaar. Als we naar de verschillende grafieken kijken, zien we dat de markt al na een paar maanden in 2022 omlaag ging, en vervolgens bleef dalen tot het einde. Hier volgt een overzicht van hoe de Franse huizenmarkt er in 2023 zou moeten uitzien.
De niet-nieuwbouwmarkt verliest aan kracht
Als er één trend is die eind 2022 bijzonder duidelijk is, dan is het wel de vertraging in de verkoop van oudere woningen. We zagen de piek in de verkoop van dit type woning in 2021, toen de markt nog zeer levendig was. De piek lag bij 1.206.000 verkochte woningen. Vanaf dat moment begon de daling aan het eind van het derde kwartaal van 2021 en zette zich voort met een aanzienlijke vertraging in de maanden april tot en met september 2022. Uiteindelijk werden er slechts 1.133.000 stuks verkocht.
Wat betekent dit voor kopers en verkopers?
Als iemand een oud pand wil kopen en zijn financiële situatie is gezond, kan hij zich in een zeer interessante situatie bevinden. De daling van de verkoop van oudere woningen betekent namelijk dat het gemakkelijker wordt om een gunstige prijs voor de koper te bedingen. Het is zelfs mogelijk dat de huidige economische situatie sommige mensen zal dwingen hun eigendom te verkopen als ze het niet willen verliezen door wanbetaling. In dit geval zal de koper, om er het beste van te maken, een woningkrediet moeten vinden tegen de laagst mogelijke rentevoet, die te vinden is op een vergelijker zoals Geldbank.be. Wat de verkopers betreft, zou iedereen die het zich kan veroorloven te wachten tot de huidige crisis voorbij is, er goed aan doen dat te doen.
De tarieven voor woningkredieten stijgen de pan uit
Sommigen zouden zeggen dat een gemiddelde hypotheekrente van 2,25% nog steeds laag is. Maar als je het vergelijkt met het voorgaande jaar, dan zie je dat er een grote verandering is. Het is meer dan verdubbeld van 1,05% in januari 2022. Een jaar later wordt het nu verhandeld tegen ongeveer 2,25%. Deze economische realiteit is zeer belangrijk en zal waarschijnlijk niet verbeteren. Twee verschijnselen verklaren dat, maar ze kunnen allebei in één woord worden samengevat: inflatie. Het is het economische herstel na de tsunami en de oorlog in Oekraïne die het hebben doen exploderen, en het blijft de banken zorgen baren, omdat zij nu veel meer betalen om persoonlijke leningen te financieren.
Om het gewicht van de wijziging van de onroerendgoedkoers volledig te begrijpen, moet deze worden vertaald in een taal die iedereen kan begrijpen, namelijk die van de koopkracht. Degenen die vandaag tegen de hogere rente lenen, hebben een koopkrachtverlies van ongeveer 15%. Dit komt uiteraard tot uiting in het type woning dat voor hen beschikbaar is, wanneer zij nu op zoek moeten naar een huis dat 15% minder waard is dan wat zij zich voorheen konden veroorloven.
Welke invloed op de markt?
Toen de rente begon te stijgen, was het eerste effect een daling van de verkoop van onroerend goed. Het aantal kopers is inderdaad verminderd, omdat zij liever betere dagen afwachten alvorens een dergelijke grote aankoop te doen. Natuurlijk namen verkopers die echt van hun eigendom af wilden het besluit de prijs te verlagen om meer potentiële kopers aan te trekken. Vandaag zet deze prijsdaling zich voort en alle marktspecialisten verwachten dat deze in 2023 zal aanhouden, zowel in Frankrijk als internationaal.
Wat zijn de huidige en toekomstige problemen?
Banken hebben het moeilijk omdat het hun meer kost om geld uit te lenen, terwijl ook de overheidsregels niet worden versoepeld. Ook lijken regeringsleiders de eisen voor leners in 2023 niet te willen verlagen. Zij moeten nu bijna 20% van de rekening uit eigen zak kunnen betalen. Hoewel het mogelijk is om andere soorten leningen te gebruiken als aanvulling op het woonkrediet, zoals de PTZ, het PEL of de Action logement lening, is dit niet zo gemakkelijk als het lijkt. Bovendien mogen de leningen niet langer dan 25 jaar lopen en mag het maandelijks terug te betalen bedrag niet meer dan 35% van het inkomen van de koper bedragen. Dit zijn allemaal elementen die het vermogen van de banken om leningen te verstrekken sterk beperken, en naar verwachting zal dit in 2023 zo blijven.
Conclusie
Natuurlijk hangt het kopen of verkopen van een huis volledig af van iemands financiële situatie. In het algemeen lijdt het echter geen twijfel dat de huidige situatie de woningmarkt negatief beïnvloedt, en dit zal in 2023 waarschijnlijk zo blijven.